WAT IS YOGA?

Yoga - Charlotte Johanna

Yoga komt van het Sanskriet “Yuk” en betekent verenigen of verbinden. Ik vind persoonlijk het woord verbinding de mooiste vertaling. Het is een van de zes filosofische stromingen uit het Hindoeïsme. Filosoof Patanjali heeft ruim 200 jaar voor Chr. de yoga filosofie beschreven. Binnen deze filosofie gaat het over de verbinding tussen lichaam en geest. De verbinding tussen hoofd en hart. Het gaat over eenvoud, evenwicht en het leven in al haar aspecten ervaren in een natuurlijke staat van zijn. Zonder al te veel afleiding van de eindeloze gedachtenstromingen en de impulsen die daar uit voort kunnen komen.

In het Westen zijn we voornamelijk bekend met de fysieke vorm van yoga, waarin we oefeningen gebruiken om de relatie tussen hoofd en hart in evenwicht te brengen.

Yoga gaat over de verbinding met jezelf. Jezelf beter leren kennen. Naar je lijf leren luisteren en de signalen leren kennen en herkennen die je lijf geeft. Yoga gaat over balans tussen hoofd en hart. Over contact maken met jezelf en beter voor jezelf leren zorgen.

In een burn-out samenleving waar de aandacht vooral ligt op meer, sneller en druk, druk, druk, legt yoga juist weer de aandacht op rust en eenvoud. 

Minder doen.
Minder presteren.
Minder masker.

Meer ruimte voor verbinding met jezelf en met het leven. Stilstaan bij je innerlijke wereld en die beter leren begrijpen.

MIJN YOGA ERVARING

  • In 2008 liep ik voor het eerst een yogastudio binnen en sindsdien is yoga niet meer uit mijn leven weg te denken.
  • Ik 2015 heb ik mijn 500hrs Teacher Traning afgerond en ik ben E-500 hrs Yoga Teacher geregistreerd bij Yoga Aliance in de Verenigde Staten.

Inmiddels heb ik ruim 1000 hr aan opleidingen gevolgd onder andere in
Vinyasa, Asthanga Vinyasa, Hatha, Yin en Restorative yoga.

  • In 2018 heb ik besloten van yoga mijn vak te maken en werk ik fulltime als yogadocent en therapeut i.o.
  • In 2019 ben ik begonnen aan mijn opleiding tot Yoga Therapeut bij The Yoga Therapy Institute in Amsterdam.
    Lees hier meer.